Festspillene i Bergen:

Ny overordnet designstrategi og identitet

Hva vi gjorde:
  • 01 Strategi
  • 02 UI & UX
  • 03 Design
  • 04 Visuell identitet
Spaces:
  • Media & Kultur
  • Samfunn
  • Underholdning & Fritid
Festspillene i Bergen

Prosjekt

Den strategiske rebrandingen av Festspillene i Bergen demonstrerer hvordan et samarbeid mellom kunde og byrå kan gjøre begrensninger om til muligheter. Dette samarbeidet resulterte i det mest internasjonalt anerkjente merkevaredesignet i 2014, og er ett av Norges ledende effektivitetsprosjekter innen design- og kreativitet.

Festspillene i Bergen presenterer kunst i alle sine former, fra musikk til teater, dans, opera og visuell kunst. Festivalen ble etablert i 1953 og er en av de eldste og største av sitt slag i Norden, med mer enn 220 arrangementer i løpet av de 15 dagene den varer.

Med innhold som strekker seg fra det folkelige, via det klassiske til det kontemporære stod Festspillene ovenfor en utfordring med å fremstå tydelig og relevant på tvers av målgruppene.

(Arbeid utført under ANTI)

Festspillene i Bergen

Utfordring

Musikken består av lyd og stillhet, nøye og matematisk strukturert gjennom en perfekt balanse av rytme, tone, dynamikk og klang - og det er nettopp disse elementene Festspillene i Bergen representerer. Byen våkner til liv under festivalen gjennom en harmonisk synkopering av ulike rytmer og melodier, både i innholdet festivalen presenterer og i mangfoldet av publikum. Vi har skapt en unik og sterk visuell profil som symboliserer musikkens og forestillingens sanne essens. En fint justert balanse mellom den strukturelle tettheten som finnes i musikk og den lekne invitasjonen til storslåtte opplevelser.

Festspillene i Bergen Festspillene i Bergen

Løsning

En logo som er både tradisjonell og levende, en dynamisk identitet. En dynamisk identitet med så høy frekvens at den fungerer som reklame, produkt og forestilling.

Å definere en streng matematisk ramme for logoen gjorde at vi kunne bruke det perfekte kvadratet som utgangspunkt for et rytmisk mønster. Mønsteret - skapt ved å anvende “the rule of four” - ga oss takten. De fargede stavene; musikken eller menneskelig kreativitet/tolkning. Sammen åpnet de opp for uendelige muligheter uten å miste merkevarekjennskapen.

En tydelig identitet anerkjente behovet for - heller enn et rigid system - et rammeverk man kunne leke innenfor. Identiteten kan tilpasses forskjellige målgrupper og uttrykk uten å degenerere tydeligheten til avsender.

Bestanddelene er mønstre og farger, lekt og bygd rundt den stiliserte logo F-en. Dette gir store utfoldelsesmuligheter, samtidig som det hjelper festivalen til å ha et samstemt visuelt uttrykk. Identiteten gjenspeiler den finstemte balansen mellom musikkens strukturelle stramhet og den lekne invitasjonen til store opplevelser.

Den nye profilen ble implementert på alle flater fra nye responsive nettsider, microsites, annonser, billettpass, geriljamarkedsføring, skjermgrafikk, plakater, brosjyrer, flyere, forretnings-trykksaker, wayfinding, sponsorprofilering til merchandise som t-skjorter, gensere, totebags, regnponcho m.m.

Festspillene i Bergen
Festspillene i Bergen
Festspillene i Bergen

Ved å bruke kreativ ambisjon og strategisk visjon kommer vi forbi begrensninger i den kulturelle sektoren og forandrer det kjente radikalt. Prosjektet demonstrerer hvordan designbeslutninger kan føre til økt offentlig engasjement, utnytte tidsaspektet ved eksponering og finne åpne rom i et stadig mer overfylt kulturlandskap.

Med oss som eneste kommunikasjons- og markedsføringsleverandør involvert, demonstrerer prosjektet verdien av en helhetlig designmetode - en systematisk identitet med uendelig funksjonalitet.

En merkevare som nå har mer enn doblet antall festivalpublikummere. Et publikum som nå utgjør nesten halvparten av befolkningen i byen. Fra en festival med synkende deltagelse, oppfattet som irrelevant, i praksis rettet kun mot et nisjepublikum, forvandlet til en by- og regionsdefinerende begivenhet, for alle.

Fra gammelt og grått, til ungt og dynamisk.

Festspillene i Bergen Festspillene i Bergen Rådhus

Resultater

Merkevaren har konsekvent generert sterkere resultater år for år, uten at det har vært behov for ekstra investeringer per publikummer årlig. Identiteten har over fire festivaler ikke vist noen tegn til tretthet; faktisk har det heller vist det motsatte.

Ved å overgå alle mål og forventninger, og til og med generere større fordeler, har rebrandingen bidratt til en økning på 57% i billettsalget og 59% i sponsorater og private donasjoner, noe som resulterte i en 32% økning i totale inntekter (2012 - 2016).

Det første året med den nye festivalidentiteten så vi en 100% økning i førstegangsbesøkende. Det resulterte i det høyeste salget av billetter i festivalens registrerte historie. Med en økning år for år, steg antall publikummere fra 60 026 i 2012 til 84 494 i 2013. Samtidig falt det totale antall besøkende til teateret i Bergen med 8,4%.

Fra 2012 til 2016 vokste antall besøkende til over 125 000 - en økning på 108%. Dette resulterte i en 27% effektiv bruk av offentlige midler i det første året alene - et bevis på den offentlige verdien av designinvestering.

I 2014, for den strategiske rebrandingen av Festspillene i Bergen, ble ANTI tildelt Cannes Lions Grand Prix in Design, Grand Prix i merkevareidentitet i Red Dot, 2 Golds i ADC Global, Gold Pencil i One Show og Best of Show på European Design Awards, Merket for God Design, Gold at Gullblyanten, 2 Golds i Visuelt, og i 2017 STELLA prisen og Hegnar Media Businessprisen for Creative Effectiveness. I 2018 ANTI det første norske byrået som ble tildelt den prestisjetunge Design Business Association’s Design Effectiveness Award.